Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju niži za dodatnih hiljadu dinara

0
121

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada usvojila izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koje će većem broju građana omogućiti da dobiju popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Ovim izmenama i dopunama, koje su usvojene na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, predviđeno je da će penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, imati pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone. Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć. Osim toga, omogućeno je da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti.

Ministarka je, takođe, podsetila na to da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto.

Pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača. Na taj način biće značajno uvećan broj domaćinstava obuhvaćenih olakšicama.

Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje. Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je približno 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here