Istraživanje o štednim navikama građana – Štednja u slamarici

0
25

Statistika pokazuje da iznos ušteđevine u Srbiji raste, ali je samo 22 odsto građana zadovoljno sumom koju mogu da “odvoje na stranu”, rečeno je danas na predstavljanu istraživanja o štednim navikama građana, koje je organizovala Erste banka, u saradnji sa Agencijom za tržišna istraživanja IMAS Internešenel.

Građani u proseku mesečno uštede 6.081 dinar, što je oko 500 dinara više nego prošle godine, ali se taj rast objašnjava kao inflatorna razlika, tako da se štedne navike u suštini nisu promenile. Navedeno je da Srbi najviše vole da štede u “slamarici”. Ukoliko štede u bankama, 53 odsto građana odvaja novac “za teška vremena”, a 46 odsto za stvaranje zlatnih rezervi. Trećina ispitanih građana novac od plate čuva na tekućem računu. Kao i štednja u “slamarici”, to predstavlja samo čuvanje novca kojim se ne uvećava njegova vrednost, a ponekad se i smanjuje, usled inflacije.

U prethodnoj godini je popularnost oročene štednje pala sa 11 na sedam odsto, kao i štednje po viđenju sa 14 na devet odsto, dok  u životno osiguranje ulaže 14 odsto građana, što je na sličnom nivou kao prethodnih godina. Istraživanje je pokazalo da inflacija pogađa oko 90 odsto građana Srbije.

Poskupljenje proizvoda i usluga odrazilo se na životni standard 96 odsto anketiranih, a 62 odsto procenjuje da su veoma ili prilično pogođeni inflacijom. To je za pet odsto više nego u prošlogodišnjem istraživanju.  U odnosu na 2020. se skoro udvostručio procenat građana koji kažu da im se finansijska situacija pogoršala u protekle dve – tri godine sa, 25 na 40 odsto. Finansijska situacija je ostala nepromenjena za 38 odsto anketiranih, dok 12 odsto ocenjuje da je bolja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here