Rezidba maline određuje uspeh proizvodnje sledeće godine

0
162

Ove godine cena nije bila dovoljna za dobit, ali ne vredi ni krčiti malinjake. Za deset meseci 2023. godine izvezeno je smrznute maline za 237 miliona evra (prosečna cena 4,12 evra kilogram). Najtraženija je sorta Miker i Vilamet jer daju kvalitet koji traži EU.

Pravilna nega maline daje dobar rod, a rezidba maline je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera. Samo redovnom i pravilnom rezidbom održava se stalna i sigurna proizvodnja maline i kupine. Značajna razlika između maline i kupine je u tome što podzemni deo maline (koren) nosi pupoljke svom svojom dužinom, dok se kod kupine svi izdanci formiraju iz jednog mesta, korenovog vrata, te nema pojave mladih izdanaka duž korena. Kod malina i kupina rodni su jednogodišnji izdanci koji nose mešovite pupoljke, međutim, kako se oni razvijaju u proleće jedne vegetacijske godine, a cvetove donose u proleće druge vegetacijske godine, nazivamo ih i dvogodišnjim (Iako postoje sorte koje plod donose na vršnim delovima izdanaka koji su se razvili u toj vegetacijskoj godini).

Miker je sorta maline stvorena u SAD. U Srbiju je uneta 1994. godine. Počinje da zri početkom treće dekade juna, nedelju dana posle Vilameta. Plod je krupan (4,5 grama) i ujednačen je tokom cele berbe. Plodovi su čvrsti, zarubljeno-kupasti, jarko crvene boje i privlačnog izgleda.  Zbog dugih rodnih grančica ova sorta zahteva dodatne naslone. Dobro podnosi manipulaciju i transport. Dobro podnosi zamrzavanje.

Nakon sadnje maline, stari deo sadnice (oko 20 cm iznad površine tla) treba ukloniti kada novoformirani izdanci dostignu oko 25- 30 cm dužine. Tokom vegetacije novi izdanci se razvijaju, te s obzirom na to da su mladi i osjetljivi, potrebno ih je pomoću naslona održavati u uspravnom položaju. Na kraju prve godine gajenja, svako sadno mesto trebalo bi ostaviti 2-3 nova izdanka. U sledeće proleće na početku vegetacije obavlja se proređivanje izdanaka. Odstranjuju se svi oštećeni, polomljeni i slabi, te se ostavljaju najbolji. Broj izdanaka koji će se ostaviti zavisi o sorti i kondiciji zasada, a u proseku iznosi 5-7 izdanaka po dužnom metru. Zatim se svaki ostavljeni izdanak skrati kratkim rezom, tako da iznad gornje žice ostane 2-4 pupoljka, odnosno da na celom izdanku ostane oko 25 pupoljaka. Tokom vegetacije stalno rastu novi izdanci te je njih u početku potrebno otklanjati, pre nego što odrvene. Oni se otklanjaju negdje do sredine svibnja/maja. Nakon toga izdanci koji će se razviti posle polovine svibnja/maja potencijalni su za plodonošenje sledeće godine te ih više ne uklanjamo nego ih ostavljamo da se razviju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here