Ministar Mali – Daljim ekonomskim rastom do novih povećanja plata i penzija

0
35

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ako se nastavi privredni rast ovim tempom, već polovinom naredne godine može se očekivati dodatno povećanje plata i penzija u našoj zemlji.

Ministar Siniša Mali je istakao da Vlada želi da se do kraja 2027. godine dođe do prosečne plate od 1.400 evra i prosečne penzije i minimalne zarade od 650 evra, dodavši da nije cilj samo očuvanje standarda građana, već i njegov dalji rast. Naredne četiri godine nema izbora i potrebna nam je stabilnost, rekao je potpredsednik Vlade, ističući organizaciju specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine kao najveću razvojnu šansu Srbije u tom periodu. On je rekao da će ta manifestacija pogurati celu zemlju napred, i to investicijama u svim gradovima, sređivanjem fasada, daljom izgradnjom puteva, razvojem kanalizacione mreže, fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda i slično. Sve je to deo ove svetske izložbe. Već se grade novi projekti, poput obilaznice oko Kragujevca i saobraćajnice „Osmeh Vojvodine”. Očekujemo da ćemo direktno od manifestacije EKSPO zaraditi milijardu evra.

Potpredsednik Vlade je rekao da treba da budemo zadovoljni ekonomskim rezultatima postignutim tokom 2023. godine, budući da je to već četvrta krizna godina u svetu, a u kojoj je Srbija ostala stabilna, jaka i dalje rasla. On je dodao da će ovu godinu, nakon rasta BDP-a od 3,6 odsto u trećem kvartalu, Srbija završiti sa rastom BDP-a od 2,5 do 2,6 odsto, te da će prvi put biti nadmašen iznos od 69 milijardi evra BDP-a. Mali je obrazložio da Srbija beleži i rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto i rekordnu zaposlenost, budući da radi oko 2,36 miliona građana koji, kako je naglasio, plaćaju poreze i doprinose. I strane direktne investicije su opet rekordne u iznosu od oko 4,5 milijarde evra jer interesovanje investitora ne jenjava, naveo je potpredsednik Vlade, dodajući da Srbija ima i 25 milijardi evra deviznih rezervi, što nam omogućava da držimo stabilan kurs, koji dalje doprinosi smanjenju inflacije.

On je istakao i da će se deficit budžeta ove godine kretati između 2,1 i 2,3 odsto, što je manje od prvobitno planiranih 3,3 odsto, uz napomenu da svi ovi rezultati omogućavaju da se od 1. januara povećaju plate i penzije i sve to na zdravim osnovama. Mali je dodao da Srbija u ovom trenutku ima oko pet milijardi evra na računu, što je potpora stabilnosti, uz držanje nivoa javnog duga pod kontrolom na nivou od 52,1 odsto, dok je prosek zaduženosti evrozone 91 do 92 odsto. Potpredsednik Vlade je poručio da će u decembru, prema projekcijama, prosečna plata u Srbiji iznositi 830 do 840 evra, da će prosek penzija nakon januarskog povećanja iznositi 390 evra, a minimalna zarada će prvi put premašiti 400 evra. Skok na prosek plata od 1.400 evra i 650 evra prosečne penzije i minimalne zarade biće kruna našeg rada, zaključio je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here