Đedović Handanović – Ove godine bez poskupljenja struje i gasa

0
65

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u 2024. biti obezbeđeno dovoljno energenata za građane i privredu.

Nakon tri povećanja cene struje i gasa u 2023. godini, ministarka kaže da se ove godine ne očekuju nova poskupljenja i da smo to potvrdili i kroz aranžman sa MMF-om, u poslednjem usaglašavanju i da su oni videli šta je sve urađeno od reformi u energetskom sektoru.”Mislim da je to dobra vest za građane. Ono što mislim da je za građane takođe bitno je da im mi pomažemo da izmire svoje račune kroz olakšice odnosno popuste koje EPS daje za racionalno korišćenje električne energije. Ti popusti idu i do 40 odsto, znači da skoro može da se prepolovi račun za struju ove grejne sezone ukoliko se uštedi u odnosno na prošlu ili pretprošlu godinu”, navela je ministarka.

Poručila je da će biti nastavljena pomoć najugroženijim građanima, svim primaocima socijalne pomoći i najstarijim građanima koji imaju najniže penzije. “Nastavićemo da dajemo olakšice za izmirenje računa i za struju i za grejanje, koje mogu da idu i do 50 i 60 odsto, tako da ćemo se truditi na sve moguće načine da što većem broju građana olakšamo da izmire svoje račune’’kazala je Đedović i dodala da je zadovoljna pre svega time što smo dočekali zimu spremni i imali zalihe gasa na rekordnom nivou. “Zalihe danas iznose 609 ili 610 miliona metara kubnih, a bile su i veće na početku grejne sezone. Imamo u poslednjih pet, šest godina sigurno rekordne akumulacije vode. To je naravno zahvaljujući dobroj hidrologiji, a i radili smo na tome da obezbedimo zaista dovoljne količine uglja na deponijama u slučaju da se nešto nepredviđeno desi i da naše termoelektrane rade stabilno”, navela je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here