Više od 20 evropskih političara traži od čelnika EU istragu o izbornim prevarama u Srbiji

0
62

Više od 20 visokih evropskih političara, među kojima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, pozvalo je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i druge čelnike EU da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

“Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti i tvrdnjama o prevari”, naveli su evropski zvaničnici u pismu u koje je briselski portal Politiko (www. politico.eu) imao uvid. Među 24 potpisnika pisma su Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta, i njegov francuski kolega Žan Luj Burlanž, kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga. Oni su pozvali su EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji, dodaje Politiko. “U zavisnosti od nalaza istrage, mogli bi biti potrebni novi izbori u Srbiji. Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije”, navodi se i pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu. Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije koje nisu članice EU. Evropski parlament sinoć je održao raspravu o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora u kojoj su se čule oštre kritike zbog velikih nepravilnosti i nalaza međunarodnih posmatrača da su izbori u Srbiji 17. decembra zakinuli rezultate opozicionih partija, uz favorizovanje vladajuće stranke. Situacija u Srbiji posle decembarskih izbora ponovo će 23. januara biti tema na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) a početkom februara na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta trebalo bi da bude usvojena i rezolucija o tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here