Promocija Trotomne knjiga o predsednicima akademije

0
83

U prostorijama SANU održana je promocija zbornika ‘Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti’’.

Trotomna knjiga „Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti” je još jedno izuzetno akademijino izdanje, ocenio je predsednik SANU Zoran Knežević. U pozdravnoj reči na predstavljanju knjige u sedištu SANU, Knežević je podsetio da je izdanje na Sajmu knjiga u Beogradu ovenčano nagradom za izdavački poduhvat godine, što je najprestižnije priznanjem koje je izdavačka delatnost SANU ikad dobila.

Akademik Miro Vuksanović je istakao da izdanje pokazuje kako je akademije rasla do danas, odnosno vidi se „kako je u 19. veku, u svetu gde je poneko bio pismen, počela da deluje nacionalna akademija nauka i umetnosti”.

Akademik Živorad Čeković je rekao da trotomna publikacija prikazuje biografije 42 predsednika akademije, odnosno prvi put predstavlja javnosti „korifeje srpske nauke i umetnosti koji su postavili temelje savremene srpske države i duhovnosti”. Prema njegovim rečima, po njihovim „putokazima se razvijao srpski narod u protekla dva veka”.

Izdanje je od namere da hronološki predstavi stvaralačke portrete svih čelnika akademiji preraslo u ozbiljnu studiju razvoja srpske kulture i nauke, i predstavlja doprinos izradi istorije SANU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here