Đedović Handanović – EU obezbila bespovratna sredstva od 30 miliona evra za vetropark „Kostolac“

0
33

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazum kojim je zaokruženo finansiranje projekta izgradnje vetroparka “Kostolac”, kapaciteta 66 MW, koji se finansira iz kredita nemačke KfW banke, sredstvima Elektroprivrede Srbije (EPS), a sad i bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) od 30 miliona evra.

Sporazum koji je potpisan predstavlja važan korak u realizaciji projekta izgradnje prve vetroelekrane EPS-a, vetroparka ‘Kostolac’, zaokruživanjem finansijske konstrukcije istakla je ministarka Dubravka Đedović Handanović nakon potpisivanja sporazuma.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre podsetio je da EU pruža snažnu podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije.

Ambasadorka Nemačke u Beogradu, Anke Konrad, rekla je da je Nemačka pouzdan partner u oblasti energetske tranzicije i da je kroz regionalno klimatsko partnerstvo, dosledno fokusirana na podršku razvoju zelene energije u Srbiji, kao i na energetsko povezivanje u Evropi.

Projekat izgradnje vetroparka „Kostolac“ finansira se kreditom nemačke razvojne banke KfW u iznosu od 80 miliona evra i grantom od 1,8 miliona evra, kao i grantom EU od 30 miliona evra preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), dok 32,2 miliona evra obezbeđuje EPS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here