Informacija da u školskoj 2024/2025. godini u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“ neće biti upisa učenika zatekla je građane Zrenjanina, a postojanje mogućnosti gašenja ove škole mnoge je uznemirilo. Rukovodstvo škole, zaposleni i sindikat najavljuju borbu za spas škole i profila koji se u njoj obrazuju.

25. januara u Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić“ stigao je dopis iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina u kom piše da je stav i interes Grada Zrenjanina da se u školskoj 2024/2025 godini u ovoj školi ne izvrši upis učenika te da se predviđeni obrazovni profili preraspodele po predviđenom rasporedu i podnetim zahtevima u Tehničku školu, Medicinsku školu i Srednju poljoprivrednu školu. Ova odluka zatekla je rukovodstvo i zaposlene škole, a o tome šta bi moglo biti razlog njenog donošenja razgovarali smo sa direktorom škole Jugoslavom Bogdanovićem.

Posebno pitanje je pitanje buduće egzistencije zaposlenih u školi, koji su s razlogom uznemireni i zabrinuti pošto će model koji je najavljen dopisom gradonačelnika ostaviti bez posla nemali broj ljudi. I sama budućnost obrazovnih profila dovedena je u pitanje. Sindikat je najavio i preduzimanje određenih akcija poput štrajka upozorenja, zakonskog oblika štrajka, protesta pa na kraju i potpune obustave rada.

Na društvenim mrežama proteklih dana bivši učenici Hemijske škole sa setom dele svoje uspomene nastale u zgradi smeštenoj u ulici Stevice Jovanovića broj 46. Da li će uspomene na istom mestu stvarati i neki novi učenici ostaje da se vidi. Kao što ostaje da se vidi da li će ista sudbina zadesiti još neku školu u Zrenjaninu. Ono što smo sigurno mogli još jednom da vidimo jeste to da gradski čelnici ne brinu baš mnogo za dobrobit svojih školaraca niti za dobrobit zaposlenih u prosveti, ali isto tako i da ne brinu o budućnosti grada na čijem su čelu. Rastakati školu i korak po korak gasiti još uvek tražene obrazovne profile, sigurno nije ni u interesu Zrenjanina ni u interesu Zrenjaninaca. Zanimljivo bi bilo čuti odgovor gradske vlasti na pitanje u čijem interesu jeste.