Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da pitanje vraćanja vojnog roka nije vezano sa pitanjima oko Kosova i Metohije, to nije znak da se Srbija sprema za rat na Kosovu.

„Vojska Srbije zadržava svoj profesionalni sastav koji je udarna pesnica Vojske Srbije. Nadam se da će biti odluke i podrške državnog vrha i sveukupne javnosti Srbije da mladiće od 18, pa do 27, 30 godina, to je sve stvar odluke i procene, možemo da obučimo da to budu dobri pripadnici Vojske Srbije, pre svega rezervnog sastava“, rekao je Vučević na RTS.

Upitan kakva će reakcija Beograda biti na najnovija dešavanja na Kosovu, kao što su ukidanje platnog prometa u dinarima, Vučević je odgovorio da „nam ne ostaje ništa drugo nego da se politički i diplomatski borimo za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, za opstanak Srbije na Kosovu i Metohiji, za očuvanje našeg naroda pri tome čuvajući mir i stabilnost i u državi, i u regionu“.

On je rekao da su crvene linije Beograda i dalje iste i naveo „da bi voleo, da se nada i živi za to da ih nikada ne pređemo zato što bi onda svi rekli pa vi ste nas odveli u sukobe, vi nas vodite u stradanja“. Vučević je ocenio da „Albanci prave istorijsku grešku sa iživljavanjem nad Srbima“. „Njihov cilj je da nema Srba na Kosovu i Metohiji ili da budu toliko minorna grupa da morate lupu da uzmete da ih tražite“, istakao je on.

Na pitanje da li će kosovski premijer Aljbin Kurti snositi posledice zbog ukidanja dinara na Kosovu i da li mogu da se očekuju veći pritisci međunarodne zajednice na Prištinu da se ne ukine dinar, da se formira Zajednica srpskih opština i da se raspišu lokalni izbori u srpskim sredinama na Kosovu, Vučević je rekao da „ohrabruje izjava zvaničnika SAD koji su bili za nijansu korektniji od nekih drugih iz Kvinte“. „Da li će međunarodna zajednica uspeti da ubedi Kurtija ili ne videćemo. Nažalost, ja sam pesimista pošto gledam ono što nam se dešavalo u prošlom vremenu i oko ZSO i oko fingiranih izbora u četiri opštine na severu i po mnogim drugim pitanjima“, rekao je Vučević.

On je rekao da će Srbija nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Prištinom u Briselu, jer je to „obaveza, dužnost i odgovornost onih koje su birali građani da čuvaju državne i nacionalne interese.