Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su građani i ove grejne sezone ostvarili značajne popuste smanjenjem potrošnje električne energije.

Đedović Handanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekla da su građani pokazali odgovornost u potrošnji električne energije u svojim domaćinstvima, što je, kako je ocenila, veoma važno za naš energetski sistem. Ministarka je navela da je u decembru pravo na popust ostvarilo 1,6 miliona domaćinstava, dok je petina njih ostvarila najveći popust od 40 odsto, uz napomenu da to pokazuje da postoji puno prostora za promenu naših navika. Ona je, zahvalivši građanima na odgovornoj potrošnji i ponašanju, ukazala na to da se i u ovoj godini nastavlja sa pružanjem podrške najugroženijim građanima olakšicama na računima za električnu energiju, gas ili grejanje, koje idu i do 50 odsto. Prema njenim rečima, izmenama i dopunama Uredbe o energetski ugroženom kupcu u trećem kvartalu prošle godine omogućeno je da veći broj građana može da smanji svoje račune.

Do sada je, kako je objasnila, više od 160.000 građana ostvarilo popuste za električnu energiju, gas ili grejanje, među kojima su najpre korisnici novčane socijalne pomoći, ali i penzioneri sa minimalnim primanjima. Ministarka je izrazila očekivanje da će taj broj biti veći i pozvala sve građane da se prijave i raspitaju u svojim opštinama. Nastavili smo da radimo na tome da sa nadležnim institucijama, poput Republičkog fonda penzijsko i invalidsko osiguranje, omogućimo sticanje prava na smanjenje računa po službenoj dužnosti, tako da će građani bez odlazaka na šalter moći da ostvare popuste, rekla je ona.

Prema njenim rečima, bez sigurnog snabdevanja energijom i energentima nema industrijalizacije Srbije, novih bolnica, naučnih parkova i radnih mesta.