Nagrada „Dušan Radović“ uručena pesnikinji Dragani Mladenović

0
25

Nagrada za književnost za decu i mlade „Dušan Radović“ za 2023. godinu uručena je danas Dragani Mladenović za zbirku pesama „Kad stvari poljude“, na svečanosti u Biblioteci grada Beograda.

Žiri u kome su bili Miloš Radović, Zorica Hadžić i Zorana Opačić jednoglasno je doneo odluku da nagrada “Dušan Radović” pripadne knjizi Dragane Mladenović „Kad stvari poljude“, u izdanju Kreativnog centra, sa ilustracijama Nevene Silaški. U odluci žirija, koju je pročitao Radović, ističe se da je Mladenović „duhovita i lucidna pesnikinja“, čiji je stih „jednostavan, često minimalistički, a uvek zabavan“.

Dragana Mladenović je istakla da je „velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg najznačajnijeg pesnika za decu“.

Nagradu „Dušan Radović“ za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova ustanovili su 2021. godine Grad Beograd i Biblioteka Grada Beograda, a sastoji se od skulpture vajara Zorana Кuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Na ovogodišnji konkurs su bile prijavljene 43 knjige, a u uži izbor su ušle i „Blago nama sa životinjama“ Branka Stevanovića, „Gospojica Mica“ Zorice Kuburović, „Vukova azbuka“ Miroslav Maksimović i „Daske“ Uroša Dimitrijevića.  Prošle godine nagradu „Dušan Radović“ dobila je Ana Petrović za knjigu „Stripoterapija“, u izdanju Kreativnog centra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here