Jabuke su u rano proleće meta štetočina. Jedna od njih je i voćni sipac koji se tokom marta veoma intenzivno razmnožava. Saznajte kako ga suzbiti.

Voćni sipac se svrstava u grupu štetnih organizama koji žive unutar debla i grana višegodišnjih drvenastih voćnih vrsta. Kod nas je najčešće zastupljen kao štetočina u zasadima jabuke i šljive. Krajem zime i rano s’ proleća kada maksimalna dnevna temperatura dostigne 18-20 ° C, ženke počinju da lete. U našim uslovima se ovo dešava već od marta meseca, a nekada i pre ako je blaga zima. Pojava odraslih letećih formi obično traje 4-8 nedelja u zavisnosti od vremenskih uslova. Glavna letačka aktivnost tokom dana je između 14 i 16 časova. Istraživanja ove vrste ukazuju na to da odrasli insekti mogu leteti na velikim razdaljinama, što ukazuje na veliki opseg širenja štetočine. Prognozno izveštajna služba prati ovu štetnu vrstu feromonskim klopkama koje se postavljaju u zasadima pre očekivanog početka izletanja. U periodu od 10 do 15 dana posle prvog ulova na lovnim klopkama preporučuje se prva primena insekticida u cilju sprečavanja polaganja jaja i novih ubušenja u deblo ili grane.

U odabiru biljke u kojoj će biti položena jaja biraju se obolela stabla koja su delimično oslabela, kao i ona na zabarenim terenima u kojima je protok sokova usporen. Ženke mogu polagati jaja u istom drvetu u kome su razvijene. Ženke najpre prave kratak radijalni ulazni tunel od 1 do 3 cm duboko, a kasnije se nastavlja iskopavanje tzv. galerije gde počinje sa polaganjem jaja unutar drveta. Larve se pojavljuju nekoliko dana posle polaganja jaja. Odrasli i larve se hrane hranljivim gljivama koje se razvijaju u hodnicima. Potpuni razvoj traje oko 2 meseca. Zbog dugog perioda leta i polaganja jaja u galeriji se istovremeno mogu naći različite razvojne faze štetočine. Zimski period provode grupisano u galerijama. Narednog proleća mlade ženke nove generacije napuštaju galerijski sistem kroz roditeljski ulazni otvor.

Prilikom rezidbe potrebno je uklanjati napadnute grane a jače napadnuta stabla treba vaditi tokom zimskih meseci. Orezane grane i povađena stabla je potrebno zapaliti. Suzbijanje štetočine je potrebno obaviti u fazi izletanja odraslih formi u rano proleće primenom insekticida sa kontaktnim i digestivnim dejstvom kao što su Cipkord 0,05% ili Nurel D 0,10%. Zavisno od dužine leta tretiranje je potrebno obaviti jednom i dva puta.