Cigarete u Srbiji su ponovo poskupele, a od srede 1. maja važe novi iznosi akciza, koji su usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto.

Nove cene će važiti od 7. maja , a nije bilo dileme da će sada poskupeti duvan i duvanski proizvodi, bilo je samo upitno koliko će to poskupljenje biti. Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, poštovano i sada. Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cena kao u državama EU. U prošloj godini tri puta je bilo poskupljenje, jer je Vlada u oktobru povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara. Sa tim uvećanjem, država po jednoj paklici prihoduje 90,99 dinara.

U Srbiji će od 1. maja biti obračunavani novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo biće veća od 4,5 dinara do 5,7 dinara. Od maja će akciza na alkoholna pića biti 26,80 dinara i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta će iznositi 10,46 dinara po mililitru.