Gas će za industrijske potrošače od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, izjavio je danas direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, a napomenuo je i da se cene gasa za domaćinstva neće menjati.

„Stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu. To pojeftinjenje će iznositi 15 plus-minus jedan odsto. Videćemo koliko tačno kada sve izračunamo, ali privrednici mogu da računaju da će pojeftinjenje iznositi 15 odsto“, rekao je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Dodao je da što se domaćinstava tiče, tu se ništa neće menjati i naveo da su bile rasprave i u Ministarstvu energetike i Ministarstvu finansija oko subvencionisanja cene gasa. Prema njegovim rečima, od 1. maja više neće biti subvencionisanja cene gasa od strane države, već će cena biti realna, a socijalna politika koja je u vezi sa ovom cenom vođena, koštala je više od milijardu dolara. Govoreći o priključivanjima domaćinstava na gas, on je rekao da je od septembra prošle godine priključeno 25.000 domaćinstava, a da uskoro stiže novih 12.500 priključaka. Dodao je da i „Srbijagas“ kuburi sa radnom snagom, što se odražava i na priključivanje, ali da će se uz autsorsing naći rešenje i za ovaj problem, te da će se u narednih 10 do 15 dana priključivanje ubrzati. Bajatović je naveo da je „Srbijagas“ lane poslovao dobro, da su ispoštovane sve investicije, a što se naplate tiče – iznosila je 95,5 odsto.

„Mi smo relativno bezbedni zbog ugovora sa Gaspromom, zbog te trase preko Turskog i sada Balkanskog toka, a to je važno zbog količina za  Mađarsku i Slovačku. Videćemo šta će biti kada Evropska unija 2027. godine kaže da ne sme biti ruskog gasa u Evropi“, rekao je on.