Vodotopiva đubriva su nezamenjiva

0
14

Za postizanje visokih prinosa biljkama treba obezbediti hranljive materije, vodotopiva đubriva su nazamenjiva. Savremena proizvodnja i redovna upotreba đubriva dovela je do značajnog smanjenja zone korenovog sistema kod gajenih biljaka.

Intenzivno povrtarstvo zahteva kvalitetna i visoko izbalansirana đubriva. Vodotopiva đubriva moraju biti stvorena na bazi kalijum nitrata sa optimalnim sadržajem sulfata, načinjena da spreče rizik od zaslanjivanja zemljišta. Svi mikro elementi trebaju biti u helatnom obliku i u odgovarajućem helatnom nosaču, koji garantuje maksimalnu pristupačnost i pri visokim pH vrednostima. Glavni izvor azota je nitratni azot. Vodotopiva đubriva takođe moraju da imaju visok odnos nitratnih prema amonijačnim jonima, što je jako bitno u periodima visokih temperatura i pri jakom zračenju. Previše ili premalo hranljivih materija, obično se ne vidi u početnim fazama proizvodnje i na početku primene takvih đubriva. Efekti takvog đubrenja najčešće se vide kada je već došlo do određenih problema i gubitaka u proizvodnji. Vodotopiva NPK đubriva, namenjena za različite vidove navodnjavanja (fertirigaciju) kao i za folijarnu primenu. Vodotopiva đubriva zadovoljavaju potrebu najrazličitijih biljnih vrsta za osnovnom i dopunskom ishranom u različitim fazama porasta. Vodotopiva đubriva u sebi sadrže sve potrebne hranljive materije potrebne za pravilan rast useva tokom cele vegetacije.

Sva đubriva su 100% vodotopiva, a mikroelementi gvožđe, cink, bakar i magnezijum se nalaze u helatnom obliku da bi bili stopostotno dostupni biljkama. Većina formulacija omogućavaju tzv. uravnoteženo đubrenje, jer su stvorene na bazi kalijum nitrata, a time je izbegnuto nepotrebno podizanje soli u zemljištu. Vodotopiva đubriva su proizvodi visoke čistoće i kvaliteta jer su proizvedeni od najčistijih sastojaka, bez natrijuma, hlora i teških metala. Mogu se primeniti kroz bilo koji sistem za navodnjavanje, a sitne granule finih kristala koje ga čine, u potpunosti su rastvorljive u vodi.

Formulacija sa visokim sadržajem fosfora posebno je pogodna za razvoj mladih biljaka i korenovog sistema, đubrivo se primenjuje tokom prvih nekoliko nedelja nakon rasađivanja ili na početku rasta mladih biljaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here