Dačić sa šefom diplomatije Surinama

0
13

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd blagonaklono gleda na ideju karipskih zemalja da se formira specijalni međunarodni tribunal koji će odlučivati o odšteti za transatlantsko ropstvo.

Ministar Dačić je, posle sastanka sa šefom diplomatije Surinama Albertom Ramdinom, zahvalio na odluci te zemlje da povuče priznanje nezavisnost Kosova. Surinam, koji je jedna od karipskih zemalja, je podržao kandidaturu Srbije za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027, rekao je Dačić i dodao da se razgovaralo o razmeni poseta između dve države na najvišem nivou.

Ramdin je rekao da se stavovi njegove zemlje nisu promenili kada je reč o Srbiji i raduje se učešću Surinama na Ekspo 2027. Prema njegovim rečima, svet se nalazi u teškom trenutku, punom izazova, koji se moraju rešavati u međunarodnoj areni, a ne ratovima. Činjenicu da međunarodni sistem nije efikasan, Ramdin je ilustrovao krizom pandemije kovida i ratovima koji se odvijaju u različitim regionima. On je posebno istakao pitanje Gaze i sukoba na Bliskom istoku. To bi trebalo da je na agendi međunarodnog sistema, aktuelna humanitarna kriza, a ne događaji od pre nekoliko decenija, smatra Ramdin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here