Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Surčinu, zajedno sa predstavnicima kompanije „Nestle”, novu modernu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi, u koju je uloženo više od 80 miliona evra.

Predsednik Vučić je prilikom otvaranja nove fabrike kompanije “nestle” u Surčinu istakao da osnivač kompanije Henri Nestle, koji je uspeo da stvori ovakvog svetskog poslovnog giganta, može da bude uzor za novu, drugačiju i inventivnu Srbiju. On je ukazao na to da ova kompanija nije tražila nikakve podsticaje za izgradnju nove fabrike, u kojoj je zaposleno 220 ljudi, uz napomenu da je iz Švajcarske u poslednjih 12 godina u Srbiju došlo 2,4 milijarde evra direktnih investicija.

Želimo da privučemo još mnogo švajcarskih kompanija, poručio je predsednik i konstatovao da je Srbija najzainteresovanija za jedinstveno tržište Evrope od svih zemalja Zapadnog Balkana.

Generalna direktorka kompanije „Nestle” za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Marjana Davidović navela je da je nova fabrika završena nakon dve godine kontinuiranog rada i poručila da ova kompanija želi da nastavi sa investiranjem u Srbiji, jer se to pokazalo kao dobar potez. Želimo da namirnice uzgajamo lokalno, pre svega soju, da ih preradimo i nakon toga izvezemo na tržište EU, objasnila je ona i predočila da je fabrika ekološka i da koristi isključivo zelenu energiju, te da može da bude dobar primer ostalim fabrikama u Srbiji, ali i u EU. Davidović je precizirala da nova fabrika ima površinu od 18.000 kvadratnih metara i da je opremljena najnovijom tehnologijom za proizvodnju za tržište Evropske unije.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid čestitao je kompaniji „Nestle” na uspešnom poslovanju u Srbiji, dugom skoro dve decenije, ali na tome što zapošljava više od 1.700 ljudi. Šmid je rekao da je sve veća popularnost i potražnja za proizvodima na biljnoj bazi i da je zato „Nestle” odlučio da baš u Srbiji izgradi ovaj pionirski poduhvat i fabriku.