Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je danas Generalštab Vojske Srbije. Uz počasni stroj Garde, ministra Gašića dočekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa članovima proširenog kolegijuma.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je ministru odbrane poželeo dobrodošlicu u Generalštab i uspeh na novoj dužnosti, i obavestio ga da je borbena gotovost Vojske Srbije na visokom nivou, da je stanje stabilno i da obezbeđuje izvršenje dodeljenih misija i zadataka. Ministru odbrane su na sastanku predstavljeni osnovni podaci o Vojsci Srbije, njena organizacija i struktura, razmeštaj, misije i zadaci, kao i strategijska dokumenta planiranja razvoja sistema odbrane. Bilo je reči i o vojno-strategijskoj proceni bezbednosti Republike Srbije.

Ministar Gašić, tom prilikom, istakao je da je stupanje na dužnost ministra odbrane za njega izuzetna čast, ali ujedno i velika odgovornost, dodajući da će se, uz podršku predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Miloša Vučevića, nastaviti sa jačanjem Vojske Srbije sledeći pravac koji je 2012. godine trasiran, a koji je dao rezultate i od koga se neće odstupiti u godinama pred nama.  – Tokom ovog mandata koji mi je poveren, uveren sam da ću pouzdan oslonac imati u načelniku Generalštaba generalu Mojsiloviću i najodgovornijim starešinama i rukovodiocima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa zajedničkim ciljem – a to je očuvanje naše otadžbine i mirnog sna svih njenih građana. Vojsku Srbije čine profesionalci, iskusni u svom poslu, patriote koje svaki dodeljen zadatak izvršavaju savesno i odgovorno, pokazujući da su, u ovim izazovnim vremenima za našu zemlju, jak i čvrst oslonac svih nas – istakao je ministar Gašić.

On je naglasio da se, takođe, pomno prati i sve što se dešava u okruženju i širom sveta, da unapređujemo svoje kapacitete i nastojimo da držimo korak sa savremenim armijama, kako bismo bili spremni da odgovorimo na sve izazove, rizike i pretnje. – U narednom periodu, prioritet će i dalje biti nabavka savremenog naoružanja i vojne opreme, ali isto tako i briga o svakom pripadniku Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, čime će se nastaviti trend poboljšanja njihovog materijalnog statusa i  položaja, kako bi oni koji su za svoj životni poziv odabrali da služe Srbiji bili i na taj način obezbeđeni – rekao je ministar Gašić.

Ministar odbrane je građanima naše zemlje poručio da, kao i do sada, treba da imaju potpuno poverenje u svoju vojsku, njenu odlučnost i sposobnost da ispuni svoju ustavnu i zakonsku ulogu i svaki zadatak koji državno rukovodstvo pred nju postavi.