Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je u rekonstrukciju niskonaponske mreže uloženo približno 50 miliona evra, od kojih je za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca, koja obuhvataju 20 lokalnih samouprava u Srbiji.

Ministarka Đedović Handanović je objasnila da je završetkom ove investicije „Elektrodistribucija Srbije“ omogućila građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju, i ujedno stvorila uslove za značajne uštede u daljem poslovanju. Rekonstrukcijom su se rešili višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda, kvarove na uređajima u domaćinstvu, pa i opasnost od neizolovanih provodnika, podvukla je ona. Takođe, kako je ukazala, rekonstrukcija niskonaponske mreže, odnosno zamena više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamena neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom doneće značajne uštede EPS-u.

Ministarka je navela da će oko milion evra na godišnjem nivou EPS uštedeti smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, dok će građani imati pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje. Prema njenim rečima, loša mreža ograničavala je i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

Đedović Handanović je napomenula da je broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima prozumera povećana šest do sedam puta u prethodnih godinu i po dana. Danas na mreži imamo više od 3.000 kupaca-proizvođača, ukupnog kapaciteta većeg od 50 MW, a rekonstrukcijom mreže stvoreni su uslovi za priključenje novih kupaca i povećanje snage kod postojećih, naglasila je ona.

Ministarka je predočila da je rekonstrukcija niskonaponske mreže samo  deo ukupnih ulaganja u distributivni sistem, za koje je ukupno predviđeno oko 440 miliona evra, što su istorijski najveća ulaganja u ovaj deo energetskog sistema. Naime, kako je podsetila, od oktobra prošle godine ugrađeno je više od 200.000 „pametnih brojila“, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače. U zamenu transformatora uloženo je oko 20 miliona evra, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja transformatora, kao i pet velikih, a preostalih 11 velikih biće zamenjeno do kraja leta, zaključila je Đedović Handanović.