Na otvaranju 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji je ove godine okupio preko 1.200 izlagača iz više od 40 zemalja, istaknuto je da je podrška sektoru agrara među najvišim prioritetima nove Pokrajinske vlade.

Međunarodni poljoprivredni sajam otvorio je predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, a na svečanosti su se obratili i komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski, predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je da su ukupna ulaganja Pokrajinske vlade u oblast agrara u proteklih osam godina iznosila 18 milijardi dinara, dok je pre deset godina budžet namenjen poljoprivredi bio za 50 odsto manji nego danas, što, kako je ocenila, jasno pokazuje koliko je ova oblast važna za Pokrajinsku vladu.

“Meni kao rođenom Novosađaninu Novosadski poljoprivredni sajam budi uspomene na detinjstvo i na mesto susreta ljudi”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da ova priredba ima izuzetnu vrednost jer je prilika za susret inovacija i razmenu znanja. „Mi svi zavisimo od agrara, a danas se ovaj sektor suočava sa rastućim pritiscima jer mora da se prilagođava i odgovara na klimatske promene i izazove sa kojima se suočavaju globalni sistemi hrane. Naše partnerstvo traje dugi niz godina i zajedno radimo na tome da Srbija pripremi sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja i da bude deo EU “, izjavio je Vojčehovski.