Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kajratom Abdrahmanovim i tom prilikom istakao posvećenost Ministarstva unutrašnjih posova (MUP) obezbeđivanju i zaštiti jednakih prava za sve građane Srbije, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je ukazao i na predanost MUP zaštiti prava i sloboda svih pripadnika nacionalnih manjina u svojim redovima, dodajući da cilj ostaje povećanje broja pripadnika nacionalnih manjina u MUP. On je istakao i da MUP preduzima aktivnosti na unapređenju komunikacije i saradnje policije sa manjinskim, marginalizovanim i socijalno osetljivim grupama, unapređenju bezbednosne zaštite pripadnika nacionalnih manjina i jačanju odgovornosti u radu policijskih službenika. Takođe je ukazao na izuzetnu saradnju MUP sa relevantnim institucijama i organizacijama civilnog društva po ovom pitanju.

U saopštenju se ističe i da je visoki komesar Abdrahmanov izrazio zadovoljstvo položajem nacionalnih manjina u Srbiji i dodao da će OEBS nastaviti da pruža podršku u daljem unapređenju njihovog položaja. Na sastanku je razmatrana sveobuhvatna i dosledna saradnja u prethodnom periodu, koju je pratila međusobna podrška i razumevanje, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, što je od interesa za rad OEBS i ostvarivanja globalnog mira i stabilnosti, poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina i pronalaženje mirnih načina za rešavanje kriza, dodaje se u saopštenju.