Povodom predstojećih letnjih Olimpijskih igara, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković zajedno sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem prisustvovala je otvaranju izložbe „Sport u umetnosti. Umetnost sporta“, u Kulturnom centru Srbije u Parizu koja prikazuje umetnička dela i predmete nastale u periodu od 1858. do 2018. godine.

Izložbu su organizovali Galerija Matice srpske u saradnji sa Muzejom Jugoslavije i Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci. „Ova izložba predstavlja simbiozu sporta i umetnosti zahvaljujući kojoj će srpsko kulturno nasleđe i sportski uspesi postati još vidljiviji evropskoj i svetskoj publici“, izjavila je predsednica Gojković.

Postavku čine odabrana dela koja potpisuju Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Steva Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović Dujac, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, ali i Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo, Pistoleto, Gotfrid, Helnvajn i Džejms Rozenkvist. Pored umetničkih dela sa motivima sporta, pariska publika će imati priliku da vidi fotografije, sportske rekvizite, medalje i odličja koja svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista sa prethodnih Olimpijskih igara.

„Na taj način, dobijen je spoj umetničkih i prikladnih predmeta, koji zajedno najbolje ilustruju sportske teme u opusima srpskih slikara i kolekcijama muzeja Republike Srbije i Republike Srpske“, rekla je Gojkovićeva.  Na otvaranju izložbe, ministar kulture Nikola Selaković istakao je da će u Gradu svetlosti od danas svetlo zasijati jače, bojama srpske trobojke, u sjaju predstojećih olimpijskih svečanosti.

„Ovaj događaj je izuzetno bogat simbolikom. Kao što i sama Olimpijada ima dve kuće – staru u Grčkoj i novu u Francuskoj, taj sjaj će tokom olimpijskih igara sijati iz čak dve srpske kuće u Parizu, koje će istovremeno predstaviti duh srpskog olimpizma i srpsku umetnost učesnicima i posetiocima ovih Olimpijskih igara“, rekao je ministar Selaković.

Događaju su prisustvovali i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić, ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović i druge zvanice.