Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson Sporazum između Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će snage Fronteksa, zahvaljujući danas potpisanom sporazumu, biti raspoređene ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije „Srbija kopno“, već i na granicama sa trećim zemljama i da time Srbija štiti svoje granice, ali i granice Evropske unije.

On je istakao da je EU jedan od najznačajnijih donatora MUP-a i da je današnja donacija, koja se sastoji od 56 vozila i nadzorne opreme, samo jedna od donacija u nizu EU za potrebe pripadnike policije u svim segmentima njenog rada, ne samo za graničnu policiju.

Prisutnima se obratila i komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

Johanson je čestitala Srbiji na postignutim rezultatima u borbi protiv krijumčarenja migranata, koji su ostvareni kako samostalno tako i u saradnji sa kolegama iz EU. “Ono što je važno jeste da sve više vidimo pad broja migranata koji dolazi u EU zahvaljujući vašim dobrim akcijama koje ste sproveli, ali isto tako i manji broj nezakonitih prelazaka granica, a sa druge strane povećanje krivičnog gonjenja ljudi koji su uključeni u takve aktivnosti”, zaključila je Johanson.