Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da njeno Mininstarstvo nema načina da dostavi vaučere Srbima na Kosovu.

Ona je kazala da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju građanima Srbije sa retkim bolestima deli vaučere tri različite vrste vaučera, poput jednokratne finansijske pomoći, onih namnjenih za kupovinu lekova i vaučera za banjsko lečenje. Kako je kazala, veliki broj ljudi sa Kosova se registrovao u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kako bi dobili vaučere.

Đurđević Stamenkovski je navela da se postavlja pitanje na koji način će ti vaučeri biti isporučeni, s obzirom na to da se na administrativnoj liniji rizikuje da hartije od vrednosti budu oduzete, a ukoliko bi se vaučeri uručili u Raškoj oblasti, „oni ne bi mogli da ga iskoriste za kupovinu medikamenata jer je zabranjeno preneti i tablu Andola preko adiministrativne linije“.

Ministarka je dodala da zbog zabrane dinara na Kosovu finansijska sredstva nije moguće uplatiti nekim legalnim i uobičajenim putevima.

Govoreći o festivalu „Mirdita, dobar dan“ koji će biti održan od 27. do 29. juna, kazala je da nije slučajno odabran Vidovdan kao datum održavanja, kao i da nema dileme da je reč o političkom događaju. Dodala je da nema ništa protiv toga da Albanci promovišu svoju tradiciju u Beogradu, ali da se tu promoviše kultura lažne države Kosovo, koja prema njenim rečima ne postoji. Kako je navela, na Kosovu postoji srpska kulturna baština i manji deo albanske kulture.