Posle višegodišnje pravne sage, Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, pušten je iz zatvora je Velikoj Britaniji. Avion u kojem je Asanž sleteo je u Bangkok na Tajlandu odakle bi trebalo da nastavi put do američke teritorije, Severnim Marijanskim ostrvima, gde će, kako se očekuje, biti potpisan sporazum, javila je agencija AFP.

Prema nagodbi, Asanž će priznati krivicu za jedno od 18 dela za koje ga optužuju američke vlasti – zaveru za dobavljanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj bezbednosti, a potom će biti prebačen u njegovu domovinu, Australiju.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih dokumenata, koje je u javnost iznela Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe, takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

Proveo je 1901 dan – više od pet godina – u zatvoru u Londonu, boreći se protiv izručenja u Ameriku. Prema CBS-u, američkom partneru BBC-ja, američko Ministarstvo pravde preporučilo je kaznu od 62 meseca pošto osnivač Vikilisa prizna krivicu. Asanž neće ići u američki pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato i vreme koje je proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji, dodaje se.

Očekuje se da će sporazum biti potpisan na sudu na Severnim Marijanskim ostrvima u sredu, 26. juna. Dok Asanžove pristalice širom sveta slave, njegovi saradnici upozoravaju da slučaj nije završen sve dok sudija ne potpiše presudu. Vikilis je prethodno saopštio da sporazum „još nije formalizovan“. Jedan od mogućih razloga što će se suđenje održati na Severnim Marijanskim ostrvima je i što Asanž ne želi da se dobrovoljno vrati na kontinentalni deo SAD, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde. Dodaje se i da Asanž ne veruje američkoj vladi i optužuje tamošnje zvaničnike da su navodno planirali da ga ubiju.

Udaljena pacifička ostrva mnogo su bliža Australiji nego američki savezni sudovi na Havajima ili u kontinentalnom delu SAD, od kojih su udaljena 3.200 kilometara.