Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je u Luksemburgu da je za novu Vladu Srbije jedan od apsolutnih prioriteta sprovođenje reformske agende do 2027. godine i poručio da EU može mnogo da dobije od članstva Srbije u tom bloku.

Đurić je u obraćanju novinarima istakao da je tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU sa predstavnicima regiona Zapadnog Balkana rekao da do tada želimo da budemo potpuno spremni kada je reč o našoj ekonomiji, vladavini prava, demokratiji i svim drugim aspektima koji su od značaja za naše punopravno članstvo.

Đurić je istakao da će Srbija sa učlanjenjem u EU imati usklađenu zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku (ZSBP) sa Unijom, kada će biti i u poziciji da utiče na tu politiku. Kako je naveo, govorio je i o kršenjima kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, ali i o potrebi da se na neki način oštrije i agresivnije sprovodi Briselski sporazum.

Đurić je naglasio i da Srbija već sada u značajnoj meri doprinosi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, da učestvuje u evropskim mirovnim misijama, kao i da je od početka uvažila sve rezolucije UN kojima se podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Đurić je dodao da će Srbija tražiti način da, štiteći svoje nacionalne interese, bude što je moguće više usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.