Postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju sigurno neće biti moguće bez prisustva velikih sila, Ujedinjenih nacija i Evropske unije ali je sigurno da se nalazimo na putu kada ćemo situaciju morati da razrešimo – izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun

0
98

Pojedini pokušaji Kosova da posle 10 godina stekne puni međunarodno-pravni kapacitet , poznavaocima prilika u južnoj pokrajini kao da ukazuju da se priprema rasplet događaja na KiM. U tom svetlu se u poslednje vreme pominju razni modeli budućeg statusa južne srpske pokrajine, pa i onaj o podeli Kosova. Kada je reč o ovakvoj mogućnosti, ambasada SAD u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa, ali da ‘’ne podržavaju  uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, a sve strane treba da budu kreativne u pronalasku rešenja“. Predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna pitali smo kako komentariše poslednja istupanja kosovskih i američkih zvaničnika po pitanju rešavanja kosovskog problema.

Na poslednjoj sesiji unutrašnjeg dijaloga o modelima za rešavanje kosovskog problema koji je organizovao Fakultet za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će konačnu odluku o tome dati građani Srbije, a ne velike sile. On je rekao da će predsednik Srbije izaći u javnost sa konačnim predlogom kada unutrašnji dijalog bude završen i kada oceni da je za to pravi trenutak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here