Danijel Radić: „Treba smeniti kompletan sekretarijat za kulturu i javno informisanje!“

0
589

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je 18. sednicu, na kojoj je konstatovana ostavka Miroslava Štatkića na funkciju pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Raspravu po ovoj tački obeležili su dobacivanja i ometanja od strane poslanika vladajuće većine tokom izlaganja predstavnika SRS kao i oduzimanje reči i isključivanje mikrofona za skupštinskom govornicom od strane predsednika Skupštine Ištvana Pastora. Poslaniku SRS Danijelu Radiću koji je pokušao da ukaže na nepravilnosti u radu sekretarijata za kulturu tokom rasprave ponovo je, kao i u nekoliko sličnih prilika tokom ranijih zasedanja, za govornicom isključen mikrofon.

U raspravi povodom izbora novog pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a posle ostavke koju je podneo dosadašnji sekretar Miroslav Štatkić, poslanici Srpske radikalne stranke izneli su brojne primedbe na rad Štatkića i njegovih saradnika. Šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić  postavio je pitanje ‘’da li je dosadašnji sekretar smenjen ili je dao ostavku uz konstataciju da promena na čelu sekretarijata može doneti pozitivnu promenu i da se smena mogla dogoditi i mnogo ranije.’’ On je ocenio da je ‘’naneta i ogromna šteta koju je za sobom ostavio dosadašnji sekretar i njegova ekipa kao i‘’ da su u sekretarijatu u poslednjih godinu i po dana vladali ‘’haos i javašluk’’ .Prema oceni Jakšića ‘’sekretarijat je bio ‘’privatizovan od strane sekretara i tima koji je doveo i gde su se krčmili milioni dinara na fiktivne i nepostojeće projekte i finansiranje NVO i udruženja građana sa ciljem izvlačenja para iz budžeta AP Vojvodine’’.

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović je u svom obraćanju rekao da iz izlaganja Đurađa Jakšića nije mogao da razume ‘’koje su konkretne primedbe na dosadašnji rad sekretarijata za kulturu , javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Đurađ Jakšić se zapitao zašto pokrajinska Vlada ‘’nije zadržala tako sposobnog čoveka na čelu sekretarijata za kulturu i zašto se menja ako je sve tako dobro bilo u prethodnom periodu.

Za učešće u raspravi posle izlaganja šefa poslaničke grupe SRS javio se poslanik radikala Danijel Radić koji je kao i u ranijim prilikama prekidan za govornicom u izlaganju od strane predsednika Skupštine Vojvodine ali i od strane poslanika vladajuće većine.

Na dobacivanja i upadice tokom izlaganja Danijela Radića reagovao je šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić.

Posle poziva predsednika Vlade AP Vojvodine da ukaže na nepravilnosti koje su se dešavale u sekretarijatu za kulturu i informisanje i  uz konstataciju da je nezadovoljstvo koje je za govornicom iskazao Danijel Radić ‘’možda posledica toga što njegova televizija nije dobila odgovarajuća sredstva na konkursu koji vode komisije’’,  reč je ponovo dobio Danijel Radić ali je tokom izlaganja ponovo prekidan upadicama iz skupštinske sale dok mu je predsedavajući u jednom trenutku i isključio mikrofon za govornicom.

Ištvan Pastor je prekinuo zasedanje i dao pauzu od 15 minuta posle čega je sednica nastavljena. Posle još jednog onemogućavanja poslanika opozicije, u ovom slučaju SRS, da iznesu argumentovane  činjenice o uočenim primerima kršenja zakona i o nepravilnostima u radu pojedinih sekretarijata, ostaje otvoreno pitanje da li će javnost ikada biti obaveštena o onome što se događa u Pokrajini kao i o kakvim se sve malverzacijama i zloupotrebama radi. Na sreću, u našoj zemlji još uvek postoji objektivno izveštavanje i objektivni mediji, pa i ovakvi pokušaji da se od javnosti sakrije istina, ne prolaze niti mogu proći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here