Trenutno se u Srbiji vodi 2.070 stečajnih postupaka. Stečajni upravnik Industrije mašina i traktora upravo je oglasio prodaju imovine nekadašnjeg giganta putem javnog nadmetanja.

U Srbiji se u stečaju trenutno nalazi 2.070 preduzeća, pokazuju podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Jedno od njih je i Industrija mašina i traktora – IMT iz Novog Beograda nad kojom je stečaj pokrenut još u septembru 2015. godine, ali prodaja imovine još traje.

Stečajni upravnik IMT-a upravo je oglasio prodaju imovine nekadašnjeg giganta putem javnog nadmetanja. „Trka“ je zakazana za 2. april, a početna cena na javnom nadmetanju je 66 miliona dinara. Prodaju se građevinski objekti ovog preduzeća u Jarkovcu, oprema, kao i pravo na žig koji važi do 12. septembra 2027. godine.

Inače, poslednja registrovana prodaja imovine ovog preduzeća bila je u februaru prošle godine, kada je iz stečaja prodato 150 tona otpadnog gvožđa, po ceni od pet miliona dinara.

Prosečno vreme trajanja stečajnih postupaka u Srbiji je dve godine, 11 meseci i jedan dan, podaci su Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Postoje stečajni postupci koji traju i više od decenije i po. Ukupno je 15 takvih slučajeva, gde stečajni postupci traju od 15 do 22 godine. Kod pet zaključenih slučajeva stečajevi su trajali od 15 do 17 godina.