Završen je prijem dokumentacije za prva dva konkursa za nabavku poljoprivredne mehanizacije i traktora iz IPARD programa Evropske unije

0
106

Prijem dokumentacije za prva dva konkursa za nabavku poljoprivredne mehanizacije i traktora iz IPARD programa Evropske unije završen je, a Uprava za agrarna plaćenja uskoro počinje sa obradom zahteva.

Završen je prijem dokumentacije za prva dva konkursa IPARD-a u Srbiji – za mehanizaciju i traktore. Direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat govoreći o rezultatima ove faze navodi da je, okvirno, stiglo oko 180-190 zahteva za traktore i oko 60 zahteva za mehanizaciju. Čeka se da svi ostali zahtevi pristignu poštom, pa će se znati ukupan broj prijavljenih poljoprivrednika.On je rekao da je izuzetno važna vest da je od Brisela, konačno, akreditovana naša Uprava za Agrarna plaćanja: Stiglo je, simbolično mišljenje od Uprava Evropske komisije koja je nadležna za politiku Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja da je Srbija dobila pozitivno mišljenje za prenos budžetskih ovlašćenja. To znači da je operativna struktura IPARDA akreditovana i imamo pravni osnov da isplaćujemo novac iz IPARDA”.

Posle obrade dokumentacije u Upravi za agrarna plaćanje sledi odobravanje projekata. Nakon toga sledi kontrola na samom gazdinstvu. Potom odobrenje za kupovinu mehanizacije i na kraju, nakon isplaćene investicije, svojim novcem ili kreditom, poljoprivrednik podnosi zahtev za refundiranje novca iz IPARD fonda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here