Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u Skoplju da će Makedonija nastaviti uvoz brašna iz Srbije

0
108

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u Skoplju da će Makedonija nastaviti uvoz brašna iz Srbije, dok Srbija neće uvoditi kontramere.

Rasim Ljajić je nakon sastanka sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije u Skoplju, rekao da je potpisano 10 zaključaka vezanih za trgovinske odnose Srbije i Makedonije i da je formiran zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera. On je poručio da to praktično znači da na granicama neće biti zadržavanja robe iz Srbije. Prema Ljajićevim rečima, dogovor koji je postignut u Skoplju prihvatili su i srpski mlinari. On je podsetio da je problem nastao kada su makedonske vlasti pre dve nedelje uvele vancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije, iako na njihovom tržištu postoji manjak kako brašna tako i pšenice.

Potpredsednik Vlade je najavio da bi prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog komiteta trebalo da se održi u Beogradu 14. marta i da će se na toj sednici tražiti dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dveju zemalja.
Takođe, Ljajić je naglasio i da bi bilo potpuno neprimereno da se uđe u trgovinski rat sa Makedonijom u momentu kada predstoji zajednička sednica dveju vlada 21. marta u Nišu. On je objasnio da je jedan od rezultata razgovora i kompromis da se na pakovanjima od jednog, dva i pet kilograma brašna lepe markice u Srbiji kao što se to do sada činilo, a da se na pakovanja od 25 i 50 kilograma akcizne markice lepe u Makedoniji.

U narednih 30 dana tražiće se trajno i sistemsko rešenje za ovaj konkretan problem. Danas smo učinili važan korak i to je dogovor koji su prihvatili naši izvoznici mlinari, napomenuo je potpredsednik Vlade. Ljajić je potvrdio da postoji spremnost obe strane da se ovakve situacije više ne ponavljaju jer je cilj, pre svega Srbije, da se robna razmena poveća na milijardu evra, a to ne može da se učini ako se uvode barijere.
Dogovoreno je i da će komitet dveju država održavati sednice najmanje jedanput u tri meseca radi praćenja postignutih rezultata, kao i sprečavanja novih pojava necarinskih barijera i prepreka slobodnom protoku robe i usluga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here