Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Bukureštu sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i premijerkom Vjorikom Danćilom

0
101

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Bukureštu sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i premijerkom Vjorikom Danćilom.

 Predsednika Vučića je uz najviše državne počasti dočekao predsednik Rumunije Johanis. Nakon svečanog dočeka i upisivanja u Knjigu počasnih gostiju, predsednik Srbije je razgovarao sa Johanisom, a održali su i zajedničku konferenciju za novinare. Predsednik Vučić je rekao da je rumunskog kolegu, za koga je rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, upoznao sa razgovorima o tom pitanju koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa za rešavanje kosovskog problema. Vučić se osvrnuo i na bilateralnu saradnju dve zemlje.

Aleksandar Vučić se sastao i sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom koja je u njegovu čast priredila radni ručak. Vučić i rumunska premijerka razgovarali su o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima.  Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dve države koje predstavljaju model dobrosusedstva u regionu i zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije u pogledu članstva Srbije u EU. On je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U nastavku posete predsednik Srbije sastaće se i sa predsednikom Senata Parlamenta Rumunije Kalinom Popeskuom Tarićanuom, kao i sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Liviju Dragneom, a na kraju posete, položiće venac na Spomenik neznanom junaku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here