Izjava Miodraga Blečića povodom finansiranja lokalnih medija

0
207

Prema pojedinim informacija koje posedujem i koji do sada nisu objavljeni, pojedini mediji u Sremu pored finansiranja iz budžeta opština, Pokrajine ili republike,  sredstva dobijaju i putem javnih nabavki – izjavio je novinar Miodrag Blečić.

Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE, Miodrag Blečić je došao istraživanjem na polju medijske slike i finansiranja medija u Vojvodini do saznanja , a to je i objavljeno na pojedininim sajtovima, ‚‚da su se kod dodele sredstava za realizaciju medijskih projekata u lokalnim samoupravama u Sremu, dešavale brojne nepravilnosti i nelogičnosti, među kojima je i da se novac dodeljuje formalno različitim produkcijama i televizijama koje praktično imaju istog vlasnika. Prilikom dodele ovih sredstava, niko od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija nije učestvovao u radu komisija zaduženih za ocenjivanje projekata od javnog interesa. Blečića smo pitali  šta su osnovni razlozi za ovakvo ponašanje lokalnih samouprava i da li  se u suštini velika novčana sredstva u sadašnjem trenutku koriste za rad propagandnih mašinerija , a ne za istinsko informisanje građana.

Blečić je prošle godine istražujući o nepravilnostima oko finansiranja i raspodele sredstava za medije utvrdio da prilikom dodele ovih sredstava, niko od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija nije učestvovao u radu komisija zaduženih za ocenjivanje projekata od javnog interesa. On je naveo primer da je 2016.g.  samo na jednom konkursu koji je raspisala Sremska Mitrovica učestvovao predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, koja okuplja reprezentativne organizacije, dok u 2017. godini ni na jednom konkursu u opštinama Srema nije bilo njihovih predstavnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here