Patrijarh srpski Irinej i arhijereji Srpske pravoslavne crkve čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po starom kalendaru

0
139

Patrijarh srpski Irinej i arhijereji Srpske pravoslavne crkve čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po starom kalendaru.

U Poslanici Srpske pravoslavne crkve Patrijarh srpski Irinej poručio je  da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

Patrijarh je pozvao svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on temelj zdrave i nerazorive porodice. „Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu, koja je domaća Crkva”, naglasio je Patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da  je ” Vaskrsenje najveća pobeda nad zlom, grehom i smrću, koja nas podseća da i mi imamo mogućnost i obavezu da se usprotivimo svakom duhovnom padu i svemu što nas onemogućava u idenju za dobrom rekao je Patrijarh Irinej.

Patrijarh je istakao i da u svetlim danima radosti Crkva ne zaboravlja ljudski bol, patnje i stradanja, stare ni bolesne, iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta.’’ Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna. Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije poručio je Patrijarh srpski.

Patrijarh je najsrdačnije čestitao praznik i velikodostojnicima i vernicima tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, Rimokatoličke crkve, Slovačke evangeličke crkve, Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji i Metodističke crkve. Uskršnju čestitku patrijarh je uputio i ekumenskim i konfesionalnim telima i organizacijama – Svetskom savetu crkava, Konferenciji evropskih crkava, Luteranskom svetskom savezu, Alijansi reformatskih crkava i drugim međucrkvenim telima i organizacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here