Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon preminula je u 85. godini posle iznenadne i kraće bolesti

0
182

Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon preminula je u utorak uveče u 85.godini posle iznenadne i kraće bolesti.

Slavna srpska glumica Jelena Žigon u utorak uveče je u 85. godini izgubila bitku sa iznenadnom bolešću. Iza sebe je ostavila zavidnu karijeru i na desetine uloga u filmu, pozorištu i na televiziji, a po liku koji je tumačila u “Žikinoj dinastiji” mnogi su je godinama zvali “prija Jelena Todorović”.

Njena karijera ispisana je sa desetinama filmskih, serijskih i pozorišnih naslova. Počelo je sve 1953. godine filmom “Opštinsko dete”, a publika ju je između ostalog zavolela i u popularnom serijalu “Lude godine” i u “Žikinoj dinastiji” u kojoj je igrala Jelenu Todorović.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova medju kojima se izdvajaju “Prvi građanin male varoši”, “Moja strana sveta”, “Jutro”, “Divlje seme”, “Sudar na paralelama”, “Kapetan Leši”.U Australiji je snimila filmove “Obećana žena” i “The picture show man”, a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji “Žikina dinastija” gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.Dobitnica je nagrade “Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006.U martu je na Međunarodnom forumu “Zlatni vitez” u Rusiji dobila nagradu za životno delo “Sergej Bondarčuk”, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.Prošle godine postala je počasni gradjanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predela Srbije – Aleksandrovačke Župe.

Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu.Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem pre 14 godina osnovala je ansambl “Kosovski božuri”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here