Predsednik Republike Aleksandar Vučić boravi u Sofiji 16. i 17. maja gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana posvećenom evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom

0
71

Predsednik Republike Aleksandar Vučić boravi u Sofiji 16. i 17. maja, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana posvećenom evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom. 

Po dolasku u Sofiju, predsednik Vučić se tokom prepodneva satao sa predsednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom koga je upoznao sa situacijom u regionu i ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih godina. Predsednik Srbije se kasnije sastao i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji je posle susreta sa predsednikom Vučićem  ocenio da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu, te da je cilj EU prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025. godine. “Nadamo se da će se približavanje Srbije EU nastaviti dalje pozitivno. Vučić je pokrenuo brojne reforme, postoji pozitivan ekonomski trend. Želeli bismo da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da imamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu”, rekao je Kurc. Predsednik Srbije je sa svoje strane dao ocenu razgovora sa austrijskim kancelarom.

Aleksandar Vučić se sastao i sa glavnom izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom sa kojom je razgovarao o ekonomskim reformama i razvojnim projektima Svetske banke u Srbiji. Predsednik Vučić zahvalio je Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta. On je naglasio da su rezultati koje Srbija ima odlični i dodao da suficit budžeta to i dokazuje.  “Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno u jačanju stranih i investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli i pozitivni trendovi na fiskalnoj strani”, istakao je predsednik Vučić.

Izvršna direktorka Svetske banke Georgijeva izrazila je zadovoljstvo  izborom oblasti u kojima Svetska banka učestvuje i pomaže Srbiji i naglasila da treba raditi na dodatnom finansiranju projekta razvoja u oblastima od važnosti za razvoj srpske ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here