Direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković najavio je da je realno očekivati da kilogram nove pšenice bude 16,5 dinara bez PDV-a

0
225

Direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković najavio je da je realno očekivati da kilogram nove pšenice bude 16,5 dinara, bez PDV-a, ali će se prema njegovoj oceni, cena formirati kada žetva bude u punom jeku.

Na pragu još jedne žetve pšenice kao i svake godine, ratare i mlinare interesuje kolika će biti cena ovogodišnjeg roda. Jesenas je, po podacima „Žita Srbije”, pšenice posejano na 675.000 hektara, što je svojevrstan rekord u odnosu na protekle dve decenije, pa će, uz taj podatak, na cenu sigurno uticati i visina prinosa po hektaru, kao i koliko će pšenice biti u ponudi i koliko će zrno biti traženo na tržištima.
Kako prenosi novosadski Dnevnik, po rečima direktora „Žita Srbije” Vukosava Sakovića, realno je očekivati da kilogram novog žita bude 16,5 dinara, bez PDV-a, ali će se cena formirati kada žetva bude u punom jeku, s tim što će na domaću cenu uticati i trgovanje na svetskim berzama

Očekuje nas dobra godina, približno kao i 2016, koja je u pogledu prinosa bila rekordna. Takve prognoze se temelje na činjenici da je 80 odsto pšenice posejano u optimalnom roku, a blaga zima, bez bolesti, i lokalni pljuskovi doneće, kako se očekuje  veće prinose u Vojvodini, oko 6 tona po hektaru, u odnosu na ostatak Srbije, gde se predviđa oko 5,1 tona, ističe Saković, navodeći da će prvi otkosi pasti, po svoj prilici, za dve sedmice, ukoliko pljuskovi ne uspore zrenje. Sa ovdašnjih oranica očekuje se da će biti ovršeno oko 3,3 miliona tona pšenice, a od te količine 1,7 milion tona biće izvezeno, ističe direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš  navodi da bi poljoprivrednici bili zadovoljni kada bi kilogram pšenice koštao 20 dinara, bez PDV-a, ali smatraju da po toj ceni neće uspeti da prodaju ovogodišnji rod, već, kao i lane, u toku žetve očekuju da otkupljivači ponude od 17 do 19 dinara,  dodajući da će ovogodišnja žetva biće šarena po prinosima zbog lokalnih pljuskova, pa su procene da će se kretati od tri do šest tona po hektaru. Upravo zbog lokalnih pljuskova, žetva pšenice neće krenuti istovremeno, već će sunce i kiša diktirati sazrevanje zrna.

Prema mišljenju Zorana Sefkerinca iz Udruženja „Banatski paori”, očekuje se da zrno bude prosečnog kvaliteta i da se prinos, bar u Banatu, kreće od 3,5 do 4 tone po hektaru. Sada je lanjsko žito srednjeg kvaliteta 18 dinara, bez PDV-a, pa „Banatski paori” smatraju da će nova pšenica preći 20 dinara i kretati se s PDV-om oko 22 i 23 dinara, što za ratare neće biti loše, naglašava Sefkerinac

Po rečima predstavnika kompanije „Žitopromet – Mlin ” na severu Bačke očekuju se dobri prinosi i kvalitetno zrno. Spremni smo da otkupimo 70.000 tona novog roda, navode iz te kompanije i dodaju da je remont postojenja pri kraju, kao i da na lageru imaju zalihe pšenica samo koliko je potrebno do novog roda. O ceni, mlinari ne prave kalkulacije dok ne krene žetva jer ona zavisi i od broja otkupljivača i od toga koliko će pšenice biti u regionu.

Prema ocenama otkupljivača, od zemalja u okruženju, Rumunija će imati između šest i osam miliona tona, Mađarska između četiri i pet miliona, a Bugari oko četiri miliona tona hlebnog zrna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here