Odluke Skupštine Vojvodine i oštre kritike opozicije

0
93

Na 23. sednici Skupštine AP Vojvodine najviše vremena poslanici su utrošili na raspravu o predlogu drugog rebalansa budžeta pokrajine za 2018.godinu. Poslanici Srpske radikalne stranke su najviše zamerki imali na raspodelu sredstava za pojedine korisnike budžeta uz opštu ocenu da se radi o predimenzioniranom i megalomanskom predlogu budžeta.

Ključna obeležja predloženog budžeta obrazložila je pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović. Ona je navela i koji su razlozi rukovodili pokrajinsku Vladu da predloži novi rebalans budžeta.

 

Pokrajinska sekretarka je poslanike upoznala i sa osnovnim karakteristikama predloga budžeta kada je reč prihodnoj i rashodnoj strani uz napomenu da rashodna strana predloženog rebalansa ima pre svega razvojni karakter.

Nakon predstavljanja najznačajnijih izmena u predlogu rebalansa Smiljka Jovanović se na kraju svog izlaganja osvrnula i na pristigle amandmane na predloženi tekst rebalansa budžeta.

Posle završenog izlaganja pokrajinske sekretarke za finansije , a uoči skupštinskog pretresa o predloženom tekstu, predsednik Skupštine Ištvan Pastor zatražio je da se zbog 28 prijavljenih učesnika u diskusiji vreme za raspravu ograniči na 5, odnosno 3 minuta.

Predlog Ištvana Pastora je većinom glasova poslanika vladajuće koalicije izglasan ali je istovremeno izazvao negodovanje i protest među poslanicima opozicionih stranaka. Zbog ovakvog načina rada, zasedanje su napustili poslanici LSV i Demokratske stranke. Poslanici Srpske radikalne stranke su ocenili da je reč o nezabeleženom postupku, a šef poslaničke grupe radikala u Skupštini AP Vojvodine Đurađ Jakšić je o tome rekao.

I poslanik Srpske radikalne stranke Milan Ćuk ocenio je da je reč o ‚‚neverovatnom slučaju da predsednik Skupštine radi protiv interesa poslanika‚‚

U raspravi o predloženom tekstu rebalansa budžeta, šef poslaničke grupe  Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić , rekao je da će radikali glasati protiv predloženog rebalansa ocenivši da se radi o ‚‚nerealnom  predlogu pokrajinske Vlade

Milan Ćuk je u svojoj diskusiji ocenio da je pokrajinska Vlada predložila izmenu budžeta koja predstavlja politički akt , a ne predlog za poboljšanje ekonomskog položaja građana AP Vojvodine.

Govoreći o predlogu koji je iznela pokrajinska sekretarka, Đurađ Jakšić je zatražio od Smiljke Jovanović i odgovore na pojedina pitanja koja se tiču stavki u predloženom rebalansu.

Sredstva koja je pokrajinska Vlada kroz budžet namenila izgradnji zgrade RTV takođe su bila predmet oštre kritike poslanika Srpske radikalne stranke. Poslanik Danijel Radić je obrazlažući amandman koji je podneo, između ostalog rekao .

Šef poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić je ocenio da se radikali ‚‚ne mogu složiti sa predlogom da se  finansira megalomanski projekat izgradnje zgrade RTV‚‚

Poslanici pokrajinske Skupštine su na 23.sednici usvojili i Predlog odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja. Tim povodom šef poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić najavio je da će radikali  pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje zakonitosti  ovakve odluke pokrajinske skupštine jer pravni osnov za uvođenje datuma od značaja za Vojvodinu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here