Odluka Skupštine Vojvodine i veliki broj primedbi opozicije

0
109

Skupština AP Vojvodine donela je na 23.sednici sednici Pokrajinsku skupštinsku odluku o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja. Predlog odluke je većinom glasova usvojen, a tokom rasprave poslanici Srpske radikalne stranke izneli su veći broj primedbi uz zajedničku ocenu da se radi o ‘’neukoj’’ odluci koja nema pravno utemeljenje u važećim zakonima Republike Srbije.

Kako je obrzložila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama,Dragana Milošević, osnovni razlog donošenja navedene pokrajinske skupštinske odluke jeste nastojanje da se sačuvaju od zaborava, istaknu i obeleže najvažniji događaji koji su u prošlosti presudno uticali na život srpskog i drugih naroda na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, na stvaranje Vojvodine i njenu dalju istorijsku sudbinu. Kao jedan od  najznačajnijih  datuma, Milošević je navela  25.novembar, dan kada je 1918.g. održana Velika narodna skupština u Novom Sadu koja je proglasila prisjedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Ovaj predlog je u raspravi između ostalih poslanika kritikovao I šef  poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić uz konstataciju da su za radikale posebno značajni 13. i 15.maj 1848. i događaji od 24. i 25.novembra 1918.g.

Dragana Milošević je obrazlažući predlog odluke rekla i da je Majska skupština datum od posebnog značaja koji treba obeležavati ali i 10.decembar -Međunarodni dan ljudskih prava.

Đurađ Jakšić se za govornicom povodom predloga pokrajinske sekretarke zapitao da li je 10.decembar datum od značaja za Vojvodinu ili i za celu zemlju.

Sa konstatacijom Đurađa Jakšića složila se o poslanica Srpske radikalne stranke Ivana Zečević koja je istakla da je 10.decembar sporan jer se radi o međunardnom prazniku.

Pokrajinska sekretarka Milošević je u obrazlaganju predloga odluke o obeležavanju datuma navela i da se kada je reč o nacionalnim manjinama, predlaže obeležavanje datuma od značaja za te manjine.

Govoreći o ovom predlogu odluke, Đurađ Jakšić je naglasio da se predlažu datumi nacionalnih zajednica čiji je jezik u upotrebi u radu organa APV, dok se druge zajednice ne pominju.

Dragana Milošević je na kraju obrazlaganja predloga, pozvala poslanike da prihvate predloženi tekst. Tokom diskusije koja je usledila Đurađ Jakšić je ocenio da se radi o odluci koja nema utemeljenje u zakonima, kao i da je reč o neukom predlogu za koji radikali neće glasati.

Šef poslaničke grupe SRS je na kraju apelovao na poslanike da povuku predlog Odluke jer će ona kako je rekao ’’ pasti kao zrela kruška ispod drveta na Ustavnom sudu’’ istakavši da predlog treba uskladiti sa važećim zakonima i Ustavom Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here