Državne robne rezerve pre petnaest dana uputile su Vladi zaključak – predlog za interventni otkup 30.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice, po ceni od 18 din/kg sa PDV.

0
100

Državne robne rezerve pre petnaest dana uputile su Vladi zaključak – predlog za interventni otkup 30.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice, po ceni od 18 din/kg sa PDV.

Odluka o ovom otkupu, kako saznaje „AgroServis plus”, najverovatnije će biti doneta za par dana  i prema predviđanju, otkup bi mogao da krene već naredne nedelje.

Otkup će se odvijati preko Produktne berze u Novom Sadu, a prednost dajemo gazdinstvima – kaže Zorica Anđelković, v.d. direktor Državnih robnih rezervi. – Želimo da ovaj posao uspe, pa smo sačinili sasvim precizan plan po kome će gazdinstva moći da ponude 10-100 tona merkantilne pšenice. Ako njihova ponuda ne ispuni naš cilj – otkup 30.000 tona, onda ćemo pšenicu kupovati od zadruga, koje će imati pravo na ponudu od 20-150 tona. Skladištarima smo dali mogućnost da ponude do 1.000 tona zrna – rekla je Zorica Anđelković.

Produktna berza iz Novog Sada je pripremljena za pomenuti otkup pšenice, koji ćemo sprovesti prema dobijenim uputstvima i efikasno – ističe direktor berze Miloš Janjić i procenjuje da bi bilo korisno da ovaj posao otpočne što pre, jer se obim žetve pšenice približava polovini.

Prva reagovanja ratara na ovu ponudu rezervi su pozitivna, uz primedbu da je visina otkupa niska, pogotovo ako se veže za obimniju setvu koja je prošle godine premašila 600.000 hektara. Ratari ističu da su Robne rezerve i ranije mogle izaći sa ovom ponudom, koja bi „otvorila” tržište pšenice i verovatno ustalila otkupnu cenu između 17,50 i 18,00 dinara po kilogramu. Naime, oni smatraju da otkupna cena pšenice od 16,00 dinara, koju sada pominju novi otkupljivači, nije realna, a pogotovo kada se uporedi sa troškovima proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here