Čudnom raspodelom sredstava iz gradskog budžeta, preferans klubu ‚‚Elemir‚‚ za turnir u preferansu namenjeno čak 400.000 dinara

0
294

Čudnom raspodelom sredstava iz gradskog budžeta, preferans klubu ‚‚Elemir‚‚ za turnir u preferansu namenjeno čak 400.000 dinara.

U tekstu u Večernjim novostima autor Slobodan Pašić, navodi da će se‚‚igrači  preferansa iz Vojvodine ovog leta na turniru u Elemiru kartati o trošku lokalnog budžeta, tačnije poreskih obveznika iz grada na Begeju. Komisija za vrednovanje i finansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno-umetničkih društava, odlučila je da preferans klubu “Elemir” dodeli 400 hiljada dinara za ovaj turnir. Sa obrazloženjem da se novac daje na ime “podsticnja programa iz oblasti obrazovanja i nauke”, ali nije objašnjeno u čemu je njihova veza s preferansom. Osim ako se ne računa da je predsednik i najbolji igrač kluba član Gradskog veća.

Doduše odluka komisije još nije konačna, jer nezadovoljni učesnici konkursa imaju pravo prigovora. Teško je, međutim, poverovati da će se kartaroši iz Elemira žaliti. Baš kao i 90 drugih udruženja koja su se našla na listi kojom je grad rasporedio preko 12 miliona dinara.

To će verovatno učiniti 12 odbijenih udruženja, koja su i ukazala na raspodelu budžetskih para, kako tvrde “po babu i stričevima”! Udruženja navode  da je rekordna svota data igračima preferansa, ali i brojnim drugim udruženjima odmereno je od 100.000-250.000 dinara za neverovatne aktivnosti poput širenja ljubavi, kreativnog leta, spremnosti za razvoj, negovanja maštovitih dečjih prstića, učenja engleskog itd…

– Udruženje “Tiska priča” dobilo je 250.000 dinara za projekat “Ventilacija i protivpožarna zaštita putnog saobraćaja tunela”, mada u Zrenjaninu i Banatu nema nijednog tunela – navode iz jednog odbijenog KUD-a. Takođe odbijena udruženja, iznose i primedbu da je izgleda kumovala i “zavičajna veza”, jer je veliki novac otišao udruženjima iz Kleka, u kojem žive uticajni lokalni funkcioneri i gradonačelnik. “Klek u srcu” dobio je 300.000, a “Hercegovina u srcu” 350.000 hiljada dinara.

U komisiji, međutim, ističu da su radili po zakonu i nastojali svima da izađu u susret, iako se na konkurs prijavilo preko 100 udruženja.

– Mislim da smo pošteno uradili svoj posao. Nezadovoljni imaju pravo žalbe, tu smo da ispravimo ako smo nešto pogrešili – ističe za “Novosti” Slaviša Vlačić, gradski većnik i predsednik komisije, ne želeći da komentariše dodeljivanje rekordne svote kartaškom klubu iz Elemira- navodi na kraju teksta Slobodan Pašić.

S obzirom da je preferans klub ‚‚Elemir‚‚ dobio sredstva iz gradske kase sa obrazloženjem da se novac daje na ime “podsticnja programa iz oblasti obrazovanja i nauke”, postavljamo pitanje da li će od nove školske godine u Zrenjaninu biti uveden i novi naučno-obrazovni predmet – preferans?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here