Azotara Pančevo biće ponuđena na prodaju što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju

0
176

Posle sprovedenog stečajnog postupka Azotara Pančevo biće ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 Vlada Srbije je u proteklih nekoliko godina uložila velike napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke izjavio je Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić. U pisanoj izjavi za medije istakao je da je to dovelo do toga da Petrohemija značajno bolje radi i ostvaruje dobit, da Metanolsko-sirćetni kompleks (MKS) ne stvara gubitke, dodavši da su obe kompanije u procesu privatizacije ili pronalaska strateškog partnera.

Nažalost, kako je naveo ministar, Azotara i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate. Prema njegovim rečima, to vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju Pravilnika o načinu sprovođenja reorganizacije kroz unapred pripremljen plan reorganizacije kao i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine.

Pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je, ne samo ispunjenje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, već pre svega odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir to da bi iz budžeta bili u obavezi da plaćamo sve dugove koje Azotara stvara, ukazao je ministar.

Antić je naglasio da su predstavnici Vlade u kontaktu sa rukovodstvom Azotare i predstavnicima sindikata, kako bi se u tranzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijalni program za zaposlene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here