Rasim Ljajić izjavio je da su vlasti u Prištini skinule barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda

0
88

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da su vlasti u Prištini skinule barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, izrazivši očekivanje da će sve mere biti brzo ukinute.

 Rasim Ljajić je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu trgovinske barijere, odnosno carinu od 30 odsto, na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, čime se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA.  Ministar Ljajić  je objasnio da je pre tog sastanka stigla potvrda da je u Prištini odlučeno da se ukinu carine samo na određene proizvode, a da će, prema nezvaničnim informacijama, i dalje biti carinjen uvoz paprika, grožđa, malina i kupina.

Od prištinskih vlasti se, kako je naglasio Ljajić , očekuje da ukinu i dodatne akcize na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, kao i carine na mleko i mlečne proizvode iz Bosne i piva iz Crne Gore.
Ministar Rasim Ljajić je najavio da će operativno telo rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA sporazuma o rešavanju sporova.
Sastanku u Beogradu prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here