O posledicama NATO bombardovanja 1999.godine govori Alek Račić

0
166

U okolnostima u kojima funkcioniše institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao zemlja ipak imamo instituciju kojoj građani mogu da se obraćaju za zaštitu svojih prava – izjavio je poverenik Rodoljub Šabić.

U nedavnom razgovoru za jedan beogradski medij Rodoljub Šabić je izjavio da je ‚‚ zadovoljan onim što je  na mestu poverenika za informacije od javnog značaja uradio tokom vremena provedenog na toj funkicji. Zadatak da Srbija dobije funkcionalnu instituciju kakvu pre nikad nije imala je izvršen’’ – rekao je Šabić.  Imajući u vidu sve probleme i otpore, poverenika smo zamolili da uporedi vreme kada je postao poverenik i današnje stanje kao i  da odgovori na pitanje da  li je uspeo da učini sve ono što je mogao u oblasti slobodnog pristupa informacijama i u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

U izveštaju za prošlu godinu navedeno je da je u ‘’proteklih 13 godina postojanja i funkcionisanja institucije Poverenika, 2017. godina  verovatno bila najteža za rad. Pored višegodišnjih problema čije rešavanje je iz godine u godinu odlagano, pojavili su se i specifični problemi. Na ukupnu atmosferu je dodatno loše uticalo to da je 2017. bila izborna godina za predsednika Republike, da je izabrana nova Vlada i da su raspisani  lokalni izbori u Beogradu. Zbog ovih okolnosti su aktivnosti Poverenika, koje nisu bile afirmativne za organe vlasti, odnosno zakonske mere koje je po tom osnovu preduzimao, često izazivale neosnovane kritike na račun Poverenika ili su, što je još gore, nadležni organi odbijanjem saradnje sa Poverenikom onemogućavali da on preduzima mere propisane zakonom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here