Ambrozija – alergije

0
303

Avgust je vreme intenzivnog cvetanja ambrozije, opasnog alergenog  korova pa se svima onima koji su alergični na polen ovog korova preporučuje dodatni oprez.

Na njivama, posebno u Vojvodini ambrozije ima dosta i to posebno po ivičnim delovima parcele. Pojavljuje se i u baštama, zapuštenim delovima zemljišta kao i na  travnjacima.Polen ambrozije izaziva alergiju kod sve većeg broja ljudi, a zahvaljujući tome što njeno seme dugo zadržava klijavost iz godine u godinu je ima sve više i pojavljuje se i tamo gde je ranije nije bilo.

S obzirom na to da je ambrozija uglavnom u fazi početka cvetanja može se očekivati da će se trend velike koncentracije alergena u vazduhu nastaviti i tokom čitavog avgusta, pa i septembra- prenosi portal Agro Smart.

Alergičnim ljudima se osim upotrebe lekova preporučuje da izbegavaju boravak u prirodi, kao i da nakon boravka na otvorenom presvuku odeću koju su nosili, istuširaju se i operu kosu. Boravak u klimatizovanim prostorijama bez otvaranja prozora može im pomoći.Isto tako bolje je tokom vožnje u autu uključiti klimu nego otvarati prozore.

Treba napomenuti da se ambrozija teško uništava herbicidima i da je nabolje rešenje čupanje biljaka iz korena. Kosidba pomaže ukoliko se ona obavi pre cvetanja, jer se kosidbom biljaka u cvetu dodatno rasejavaju alergeni. Kosidbom, ukoliko se primenjuje ta metoda suzbijanja, biljke se moraju seći što bliže zemlji kako bi se uklonile sve cvasti. Međutim, čak i iz ovako nisko posečenih biljka ubrzo će izrasti novi izdanci koji će ubrzano stvarati cvasti i cvetati.

Koliko je ova biljka agresivan izvor alergena najbolje govori činjenica da je dovoljno da ima 8-20 polenovih zrna u vazduhu da bi se pojavila alergijska reakcija poput kašlja, svraba u nosu i grlu, pojave iscedaka iz nosa, packanja i oticanja očiju, pa sve do otežanog disanja. Samo jedna biljka ambrozije može da produkuje do osam milijardi polenovih zrna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here