Pored idealnih uslova za širenje ove rase Aberdin angus, škotska rasa goveda nedovoljno zastupljena u Srbiji

0
786

Aberdin angus je škotska rasa goveda koja je od 2014. godine sve više zastupljena u Srbiji – ali se trenutno uzgaja na samo nekoliko farmi, iako su uslovi za širenje ove rase u našoj zemlji idealni.

 

Aberdin angus , škotska rasa goveda u Srbiji je zastupljena na samo nekoliko farmi  iako prirodni uslovi pružaju sve mogućnosti za intenzivniji uzgoj ove rase goveda. Ova uglavnom crna, ređe crvena, bezrožna goveda odlikuju se visokim kvalitetom mesa, pa su biftek odresci Angus goveda često na meniju visokokotiranih lanaca restorana kao delikates. Rasa poseduje jak imuni sistem, odličnu muskulaturu, visokootporna je na bolesti, adaptabilana na učestale klimatske promene i lako podnosi temperature od -30°C do +40°C. Izuzetno je pogodna za brdsko planinske predele, koji obiluju pašnjacima. Konkretno, Pešterska visoravan ima najbolje uslove za uzgoj ove rase i što se tiče klime i nadmorske visine, a najviše zbog kvalitetnih pašnjaka, kojih na toj visoravni ima u izobilju.

Angus škotsko goveče odlikuje se vrlo malom mlečnošću – od hiljadu šest stotina do dve hiljade litara mleka, krava se lako teli, jer je mladučnce u proseku 35 kg težine, pa zbog toga angus služi kao “korisna rasna komponenta za stvaranje meleza-krava.

Masa tela odraslih krava kreće se od šest stotina kg do osam stotina kg, a bikova u priplodnoj kondici­ji od sedam stotina pedeset do hiljadu kg. Utovljeni bikovi mogu težiti više od hiljadu pet stotina kg. Prosečan prirast telesne mase je hiljadu pet stotina do hiljadu sedam stotina grama dnevno. Bez obzira na kvalitet i veliki radman mesa, škotsko goveče nije cenjeno na srpskom tržištu jer ono  još uvek ne prepoznaje kvalitet ovog mesa. Inače, prodajna cena junadi je trideset odsto veća od tržišne. U maloprodajnim objektima meso angusa je mnogo skuplje od ostalih vrsta mesa i to je jedan od  razloga što ga nema u našim mesarama i marketima.

Osim toga, ovo meso je preporučljivo i zato što se angus hrani svežom travom i njihovo meso je zdravije od većine drugih proizvoda životinjskog porekla na tržištu. Razlog tome je prisustvo omega-3 masnih kiselina u travi, koje su dobre za naš organizam, pa je masnoća kod angus goveda, koja su bila redovno na ispaši, bogatija ovim kiselinama.

Angus Aberdin rasa goveda je najviše zastupljena u Australiji, na Novom Zelandu, u zemljama Južne Amerike, a u Sjedinjenim američkim državama ima poseban značaj jer je angus učestvovao u stvaranju mnogih drugih tovnih rasa i oplemenjivanju postojećih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here