Prvi festival tradicionalnih instrumenata „ Rog Banata“održan je u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin

0
101

U petak 14.septembra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin, održan je prvi festival tradicionalnih instrumenata pod nazivom “Rog Banata”.

Organizatori festivala su Udruženje građana “Banatske gajde” i Kulturni centar Zrenjanina, a pokrovitelji Grad Zrenjanin i Turistička organizacija grada. Ljubav prema zavičaju i tradicija našeg grada, koja se neguje i prenosi na mlade ljude, bili su moto kojim su se vodili članovi Udrženja građana „ Banatske gajde“ koji su i inicijatori ovog prvog festivala, za koji se svi nadaju da će postati tradicionalan.Vrednost očuvanja multietičnosti , kao i promovisanje tradicionalnih instrumenata Vojvodine na kojim su nastupili reprezentativni umetnici-svirači na starim, skoro zaboravljenim instrumentima poput gajdi, njenjara, fujara, drombulja, panove frule, zrenjaninskoj publici pružili su priliku da se upoznaju sa tradicionalnim vojvođanskim instumentima . Nešto više o ovom festivalu rekao je organizator Vanja Ilijev.

 

Posetioci Kulturnog centra, iako su se po prvi put susreli sa nekim od tradicionalnih instumenata, imali su jedinstvenu priliku da uživaju u specifičnim zvucima i sjajnim izvođenjima instrumentalista i solista. Od naredne godine festival će u program uvrstiti i tradicionalne instrumente iz cele Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here