Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom Desetim i patrijarhom srpskim Irinejom.

0
89

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom Desetim i patrijarhom srpskim Irinejom.

Patrijarh Jovan Deseti se naročito zahvalio Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je kao predsednik Vlade, a sada kao predsednik Republike, pružao i pruža Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
U srdačnom i prijateljskom razgovoru poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je predsednika Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije i naglasio istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posetom Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će narod Sirije u budućem periodu osetiti blagodeti mira i slobode, te da će ratne patnje i stradanja ostati u prošlosti.
Posebna tema razgovora predsednika sa dvojicom patrijaraha bio je težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Predsednik je upoznao Jovana Desetog sa pozitivnim rezultatima reformi koje se sprovode u Srbiji i istakao značaj jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji će biti obeležen tokom 2019. godine, a kojom prilikom će Hram Svetog Save, sa okončanim radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem.
Susretu predsednika i dvojice patrijaraha prisustvovali su mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Severne Amerike Josif, mitropolit zagrebačko-lubljanski Porfirije, episkopi bački Irinej i šumadijski Jovan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here