U Vladi Srbije poljoprivrednicima su uručena rešenja o dodeli bespovratnih sto sedamdeset pet miliona evra iz programa IPARD Evropske unije.

0
110

U Vladi Srbije poljoprivrednicima su uručena rešenja o dodeli bespovratnih sto sedamdeset pet  miliona evra iz programa IPARD Evropske unije. Takođe ovom prilikom je raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine vredan dvadeset pet miliona evra.

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručili su rešenja o odobravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije.

Ministar Nedimović je tokom svog obraćanja istakao da je raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine i dodao da je taj novi konkurs dvadeset pet miliona evra, koliko su otprilike bila tri prethodna zajedno. Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije, osim investicija u nabavku novih traktora.

 

Zahtev za odobravanje projekta po ovom Javnom pozivu podnosiće se od 1. novembra ove  do 9. januara naredne godine. Ministar Nedimović je najavio da će početkom decembra biti raspisan još jedan poziv, koji će biti peti ove godine, kao i da će se pokušati da se akredituju još dve mere – ona koja se odnosi na ruralni turizam i mera koja se odnosi na tehničku pomoć.

Ministarka Jadranka Joksimović je izjavila da dodela rešenja pokazuje sve prednosti zbog čega je Srbija na evropskom putu, kao i šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze koje imamo, tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju. Ona je podsetila da Srbija kao zemlja kandidat koristi predpristupne IPA fondove već godinama unazad, kao i da postoje i drugi programi pomoći.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU želi da ljudima koji se bave poljoprivredom obezbedi prave alate za svoj posao i dodao je  da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za bolju mehanizaciju, modernizaciju i razne alate koje su poljoprivrednicima potrebne, kao što su na primer traktori, plastenici, sistemi za navodnjavanje. On je dodao da je sektor poljoprivrede važan sektor u Srbiji i da je uspešan, a da će EU sa svoje strane, pokušati da srpsku poljoprivredu učini otpornijom i konkurentnijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here